Netikett ja selle rikkumine: inimesed, kes teiste privaatsust ei austa.

     Internetis suheldes tuleks viisaka ja ladusa suhtluse hoidmiseks järgida niinimetatud Netiketti. Samas on alati inimesi, kes ei suuda kas nii-öelda olukorda lugeda või on siis kas teadmatuses oma eksimuste suhtes ning kõige tihedamini - leiavad et nende olukorras on üldistest normidest kõrvale kaldumine õigustatud. Üks selliseid reegleid, mida mitmed ei austa tänapäeval, on "austa teiste privaatsust". Hea näide sellest on teatud inimesed foorumites ja MMO mängudes. Tihti on need inimesed algul rahulikud ja viisakad kellegagi rääkides, kuid juba mõne sõnumi pärast hakatakse teiselt osapoolelt küsima järjest isiklikemaid küsimusi, samaaegselt ka ise, ilma mingite agitatsioonideta teiselt poolelt enda kohta üle jagades. Mõnes teises keskkonnas oleks selline tegevus tõesti õigustatum, näiteks tutvumisleheküljed või kohtingurakendused. Samas antud juhtudel toimub see mitte selleks mõeldud keskkonnas, kus see tekitab teistes kasutajates ebamugavust ja vastumeelsust.

    Ise olen selliste kasutajatega mitmetes erinevates keskkondades samuti kokku puutunud. Mitmed meelde jäänumad sellised kokkupuuted on toimunud MMO keskkondades, mujal, näiteks foorumites, olen pigem lihtsalt pealtvaatajana seda näinud. Igatahes, ise puutusin sellega kokku mitmel korral reaalaja strateegia MMO mängus Travian. Mängus oli diplomaatia olulisel kohal, serverid olid kõik Baltikumis, üldiselt rahvusvahelised. Mitmed mängijad alustasid konflikte/rüüstasid teisi mängijaid puhtalt selleks, et seejärel alustada diplomaatiaga, ja sealse sõnumiteenuse kaudu üritasid seejärel inimestega lähemalt tuttavaks saada ja IRL(päriselus) sealt sõprussuhteid või enamat alustada. Üldiselt alustai teemakohase jutuga, ja kalduti järjest teemast kõrvale rääkides oma elust ja küsides minu kohta. Mõnikord oli tegu lihtsalt pealetükkiva lapsega, kuid tihti olid need inimesed pigem kõhedad täiskasvanud, kes ei suutnud või ei tahtnud vestluses viisakuse piire tajuda. Esimesed paar korda üritasin ma nende inimestega tegeleda, et näiteks mingitele kokkulepetele jõuaks, ja seejärel nad blokeerida. Kuid pikema aja peale hakkasin ma lihtsalt selliseid inimesi eos blokeerima.

    Tegelikult rikuvad sellised inimesed paljude jaoks keskkonna kasutajakogemus. Olgugi, et mõni neist inimestest on ka tegelikult võibolla hoopis küberkurjategija, kes üritab identiteedivarguseks infot koguda, on nemad üldiselt isegi taktitundelisemad ja kavalamad, nii et nad ei tekita nii kiiret vastumeelsust inimestes. Samas lihtsalt uudishimulikud ja muidu piire mitte tajuvad inimesed on tavaliselt rohkem pealetükkivad, nad ei küsi mingit olulist infot vaid pigem lihtsalt privaatset infot, mida inimesed muidu ei jaga, sest see tekitab neis lähedustunnet selle inimesega. Sellised inimesed kalduvad tihti ka küberjälitama, otsides üles teisi sotsiaalmeedia kontosid ja pilte. Lihtsaim viis neist lahti saamiseks ongi nende ignoreerimine ja neile info mitte jagamine. Üldiselt selle peale solvutakse ja paari võibolla vihasema kirja järel ka loobutakse.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mis on saanud e-riigi visioonist 2020. aastaks?

Edukamad ja vähemedukad lahendused enne interneti algusaastaid

Lahendused puuetega inimestele: Punktkirja monitor ja luger