Mis on saanud e-riigi visioonist 2020. aastaks?

     2013. aastal anti välja Majandus- ja Kommunikatsooniministeeriumi poolt Eesti IKT sektori arengu plaani kirjeldav Eesti Infoühiskonna Arengukava 2020. Selles kirjeldati muuhulgas visiooni infoühiskonnast aastal 2020, ehk siis tänaseks. Tolles kavas jagati visioon 4 eesmärgi vahel: inimeste parem elu, elujõuline Eesti kultuuriruum, kõrgem tööhõive ja kõrgem tootlikus. 

    Eesti kui maailmas tuntud mõttekeskus, eriti infoühiskonna teemadel. See on üks selles arengukavas välja toodud eesmärkidest, mille poole püüelda. Kuigi üldiselt on viimasel ajal on paljude arvates IT-arengu ja infoühiskonna edusammude tempo riigis aeglustuma hakanud, on selle poole viimased kaheksa aastat püüeldud. Tänu tugevale turundusele Euroopasse ja mujale maailmas on Eesti riik kujundanud omale edumeelse ja eduka digiriigi ja tehnoloogia arendajate kujundi. Kui varasemalt oli Eesti tuntud peamiselt kui endise NSVL-i liiduvabariigina, siis viimastel aastatel on hakatud Eestit seostama tema innovatiivse e-riigi lahenduse ja mitmete idufirmadega, mis siit alguse on saanud. Riigi poolt on eriti palju turustatud Eesti kaubamärki Skype'i läbi, mille loojate hulgas olid muuhulgas mõned Eesti arendajad. Eestist alguse saanud uued idufirmad on samuti sellele kaasa aidanud. Lisaks sellele on Eesti ülikoolid ja neist pärit teadlased, insenerid ja programmeerijad riigi kujundile tugevalt kaasa aidanud. Kõik see on viinud selleni, et Eestit kutsutakse mõnikord "Euroopa Silicon Valley'ks".

    Samas on antud kavas välja toodud, et aastaks 2020 on Eestis tänu tarkadele lahendustele, nagu targad majad ja transport, tootmislahendused tõstnud jõudsalt ressursikasutuse säästlikust. Kuigi on tõsi, et võrreldes 8 aasta tagusega on keskonnasäästlikus tõusnud, on see jäänud pigem siiski tagasihoidlikuks. Kuigi nii valitsuse kui ka 3. sektori poolt on tugevalt propageeritud rohelistele meetoditele üle minekut, on säästlikud lahendused kas nende maksumuse või kasvõi mugavuse taha kinni jäänud, see on takistanud nendel kanda kinnitamast ja suurt edu saavutamast. Pikemas perspektiivis võivad need ka suuremat edu saavutada, kuid praeguseks ei ole enamik neist veel seal maal. Näide selleks oleks kasvõi riigi poolt toetust saanud elektriautode propageerimine, mis muuhulgas tähendas uute elektriautode laadimispunktide paigutamist mitmetesse kohtadesse üle Eesti ja ka elektriautode ostude rahalist toetamist. Siiski ei ole elektriautod väga kanda kinnitanud. Samas on üks edukamatest algatustest olnud tasuta ühistranspordi levik erinevates eesti piirkondades.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Edukamad ja vähemedukad lahendused enne interneti algusaastaid

Lahendused puuetega inimestele: Punktkirja monitor ja luger