Copylefti mõju vabade litsentside valikule

    Osade vaba-, harvemini kommerts tarkvaralitsentside tingimuste hulgas on edasikandumisklausel ehk copyleft clause, mis nõuab seda, et seda tarkvara oma osana sisaldavale tarkvarale ehk selle tuletistele kehtivad sama taseme kasutustingimused. Uue tarkvara loojal, olgu see siis valmis programm või muidu kasulikum koodikogu, on vaja langetada otsus, millise litsentsiga seda levitada ja kasutada tohib. Litsentsi valik sõltub üldiselt autori enda uskumustest, kas ta soovib oma loomingu pealt tulu teenida ja kuivõrd oluliseks peab ta selle levikut ja et seda kasutataks.

    GNU copyleft litsents on kõige levinum vabavaraline edasikandumisklausliga tarkvaralitsents. GNU-l on palju erinevaid alamvariante, mille hulgas on eraldi litsentsid vaba kasutuse jaoks, piiratud kommertskasutuse jaoks ja ka võimalus levitada seda kommertslitsentsi all.  GNU tugevus on selle tuntus ja põhjalikkus, samuti lai eritüüpi litsentside valik. Erinevalt CC-st on GNU kindlasti keerulisem, mistõttu võib see mõndade vähekogenud loojate jaoks olla hirmuäratav või segadust tekitav.

    CC (Creative commons) litsents on samuti vabakasutuse litsents edasikandumisklausliga. CC annab autorile otsese ja paindliku valiku selle suhtes, mida tema loominguga tehakse. Lisaks lihtsale sõnastusele sisaldab litsents juriidiliselt vettpidavat määratlust töö kasutamise õiguste kohta ja RDF/XML metaandmed. Ka see copyleft piirab tuletatud töödele lisapiirangute tekitamist, ehk siis sinu vabasse kasutusse antud loomingu/töö pealt ei saa keegi eraldi raha teenida tuletatud töödega. CC erijuht in NonCommercial variandid sellest, mis keelavad kogu töö ärilistel eesmärkidel kasutamise.

    Viimaseks variandiks on kasutada mitte-vabavaralist litsentsi. See tähendab, et su töö jaoks tuleb kas eraldi litsents koostada või pead kasutama mõnda muud piiravamat litsentsi. See tähendab, et sellisel juhul kontrollid sa ise, kes su tööd saab kasutada, ja sa saad valida, kas selle töö pealt ka raha teenida.

    Kui on raskusi litsentsi valikuga, on võimalus kasutada ka mitmeid internetis olevaid juhendeid litsentside valikuks, või lausa rakendusi, mis sinu soovide järgi pakuvad sulle kõige tõenäolisemalt sobivaid litsentse ja selgitavad uuesti üle nende plusse ja miinuseid.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mis on saanud e-riigi visioonist 2020. aastaks?

Edukamad ja vähemedukad lahendused enne interneti algusaastaid

Lahendused puuetega inimestele: Punktkirja monitor ja luger